به سومین جلسه از آموزش برنامه نویسی PHP خوش آمدید. در این جلسه با مبحث متغیرها و ثابت ها در زبان PHP آشنا خواهیم شد.
متغیر (Variable)
هرگاه بخواهیم مقداری را در یک مکان حافظه جهت انجام یک عملیات ذخیره کنیم، از متغیرها استفاده می کنیم. همانگونه که از نام آن پیداست محتوای این مکان قابل تغییر بوده و هر مقدار دلخواهی را می توان در آن قرار داد.
ثابت (Constant)
در نقطه مقابل متغیر، مفهوم ثابت قرار گرفته است. طبق تعریف، ثابت، متغیری است که یک بار مقداردهی شده و تغییر دادن مقدار آن در ادامه برنامه ممکن نیست.
کاربرد ثابت ها در مواردی است که می خواهیم از مقادیری استفاده کنیم که دارای مقدار ثابت و مشخصی هستند. ضمن اینکه قرار نیست در طول برنامه این مقادیر تغییر کنند. در اینگونه از مواقع از ثابت ها استفاده می کنیم. برای مثال در برنامه ای که قرار است محیط و مساحت یک دایره را حساب کند، برای ذخیره عدد پی (pi = 3.14) بهتر است که از یک ثابت استفاده کنیم (به جای استفاده از متغیر).
استفاده از متغیرها و ثابت ها در برنامه PHP
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 |
<?php $a = 10; $b = 20; echo "a = " . $a . " , b = " . $b; echo 'a = ' . $a . ' , b = ' . $b; echo "a = $a , b = $b"; echo 'a = $a , b = $b'; ?> |
در زبان PHP قبل از نام متغیرها می بایست از علامت $ استفاده کرد. در برنامه بالا در خطوط ۳ و ۴ دو متغیر (صحیح) با نام های a و b تعریف و به ترتیب با مقادیر ۱۰ و ۲۰ مقداردهی شده اند. تفاوتی که در اینجا در مقایسه با سایر زبان های برنامه نویسی نظیر ++C وجود دارد این است که در زبان PHP نیازی به مشخص کردن نوع (جنس) متغیر نیست.
در خطوط ۶ ، ۸ ، ۱۰ و ۱۲ به چهار شکل مختلف سعی شده است که مقادیر دو متغیر a و b چاپ شود. خروجی خطوط ۶ و ۱۰ مشابه و یکسان است. در خطوط ۸ و ۱۲ به جای علامت نقل قول جفت (“) از علامت نقل قول تک (‘) استفاده شده است.
خروجی سه مدل اول از چهار مدل ذکر شده یکسان و بصورت زیر است:
1 |
a = 10 , b = 20 |
اما در مدل چهارم خروجی بصورت زیر است:
1 |
a = $a , b = $b |
دلیل آن هم این است که علامت نقل قول تکی (تک کوتیشین) قادر به تشخیص و جایگزینی نام متغیر با مقدار آن نیست. این یک تفاوت بزرگ بین علامت نقل قول جفت (“) و علامت نقل قول تک (‘) است.
انواع متغیرها در زبان PHP
1 2 3 4 5 6 7 |
<?php $a = 1.2; // float $b = true; // boolean $c = "hello"; // string ?> |
غیر از نوع صحیح (integer) که در بالا دیدیم، انواع دیگری از متغیرها نیز در زبان PHP وجود داشته و قابل تعریف هستند. از جمله نوع اعشاری (float) ، نوع بولین (boolean) و نوع رشته ای (string).
در قطعه کد بالا در خط ۳ یک متغیر اعشاری با مقدار ۱٫۲ تعریف شده است. در خط ۴ یک متغیر بولین را می بینید که با مقدار true مقداردهی شده است. متغیرهای نوع بولین تنها دو مقدار true (به معنی درست) و false (به معنی غلط) را می توانند بپذیرند. در نهایت در خط ۵ نیز یک متغیر رشته ای (رشته ای از کاراکترها) تعریف و با مقدار “hello” مقداردهی شده است.
تعریف ثابت ها در برنامه PHP
1 2 3 4 5 6 7 |
<?php const NUMBER = 12; define('PI', 3.14); ?> |
در زبان PHP به دو روش می توان ثابت ها را تعریف کرد:
- در روش اول که در خط ۳ ملاحظه می کنید، قبل از نام ثابت عبارت const را قرار می دهیم. موردی که باید به آن توجه داشت این است که در زمان تعریف ثابت ها دیگر نیازی به قرار دادن علامت $ قبل از اسم ثابت نیست. مورد دیگر قاعده ای است که برنامه نویسان پایه گذاری کرده اند و آن اینست که نام ثابت ها را با حروف بزرگ انگلیسی می نویسند تا بدین طریق بین متغیر و ثابت تفاوت ظاهری قائل شوند.
- در روش دوم که از دستور define استفاده می شود، نام و مقدار ثابت در درون پرانتز به شکل تابع در کنار یکدیگر قرار می گیرند. در خط ۵ ثابتی به نام PI (معرف عدد معروف پی در ریاضی) تعریف و با مقدار ۳٫۱۴ مقداردهی شده است.
دقت داشته باشید که طبق تعریف، هیچکدام از مقادیر دو ثابت تعریف شده در بالا پس از تعریف و مقداردهی، قابل تغییر نیستند. چنانچه سعی کنیم مقدار یک ثابت را پس از تعریف آن تغییر دهیم با خطا مواجه خواهیم شد.
کاربرد ثابت ها
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |
<?php define('PI', 3.14); $r = 2; $area = PI * pow($r , 2); // PI * $r * $r echo "area = $area"; ?> |
بعنوان یک کاربرد ثابت ها در اینجا می خواهیم با داشتن شعاع یک دایره مفروض، مساحت دایره را محاسبه و چاپ کنیم. از آنجا که مقدار عدد پی، مقدار ثابت و مشخص ۳٫۱۴ است، لذا برای این مقدار یک ثابت تعریف کرده ایم (خط ۳). در خط ۵ شعاع این دایره مفروض را درون متغیر r$ قرار داده و فرمول محاسبه مساحت دایره را نیز در خط ۶ با استفاده از تابع pow پیاده سازی کرده ایم. در نهایت هم در خط ۸ مساحت دایره را با استفاده از دستور echo در خروجی چاپ کرده ایم.
خروجی قطعه کد بالا به این صورت است:
1 |
area = 12.56 |
به پایان این جلسه آموزشی رسیدیم. در آینده با بخشهای دیگری از زبان PHP آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید…
7 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
با سلام و درود. آیا به جای define میشه بجاش با const عدد پی رو تعریف کرد ؟
بله دوست عزیز میشه مشکلی نیست
دستت درد نکنه داداش واقعا آموزش کامل و جامعی با توضیحات کامل ثبت کردین که تمام مفاهیم را بصورت کامل توضیح دادین
سلام با استفاده از این دوره آموزش php (بعد از یاد گرفتن کل دوره) میتونیم ربات تلگرام هم بسازیم؟
بله دوست عزیز، میتونید خوب هم میتونید.
حتی لازم نیست کل جلسات php رو ببینید.
اگر کمی هم با این زبان آشنا باشید، میتونید آموزشهای ساخت ربات رو در وبسایت شروع کنید.
سلام
اگر برای کدنویسی php از سروری که خریداری کردیم استفاده کنیم، نه ومپ و نه زمپ، باید مسیر ذخیره پروژه را کجا ذخیره کنیم؟
دوست عزیز در هر مسیر دلخواهی از هاستتون میتونید اینکار رو انجام بدید.
فقط کافیه که فایل php تون درون پوشه public_html هاست باشه.