به اولین جلسه از دوره آموزشی برنامه نویسی PHP خوش آمدید. در اولین جلسه به مباحث زیر خواهیم پرداخت:
- تاریخچه PHP
- PHP یک زبان سمت سرور
- چرا PHP (نمونه ها و کاربردها)
- آماده سازی محیط برنامه نویسی PHP
تاریخچه PHP
زبان برنامه نویسی PHP در سال ۱۹۹۴ توسط فردی دانمارکی به نام راسموس لردورف (Rasmus Lerdorf) معرفی شد. به گفته آقای لردورف ایشان در ابتدا قصد طراحی یک زبان برنامه نویسی جدید را نداشته است. وی برای انجام امور شخصی در حال نوشتن یک سری کد و اسکریپت بوده، و کم کم با شکل و قالبی که به خود گرفته زبان برنامه نویسی PHP متولد شده است.
PHP در ابتدا مخفف Personal Home Page (صفحه خانگی شخصی) بود. دلیل این نامگذاری نیز، انجام همان امور شخصی توسط آقای لردورف بود. بعدها PHP به شکل Php Hypertext Preprocessor تغییر شکل یافت.
راسموس لردورف
PHP یک زبان سمت سرور
زبان PHP در معماری های Client-Server (مشتری-خدمتگزار) در سمت سرور استفاده می شود. سرور ماشین و یا کامپیوتری است که خدمتی را به مشتری عرضه می کند. در معماری کلاینت-سرور ، کلاینت (برای مثال کامپیوتر ما) اطلاعات و یا خدمتی را از سرور درخواست (Request) می کند و سرور پس از دریافت این درخواست، آنرا بررسی و پردازش کرده ، پاسخ (Response) مناسب را به سمت کلاینت برمی گرداند.
برای مثال وقتی ما در موتور جستجوگر گوگل عبارتی را نوشته و سرچ می کنیم، این عبارت از سمت ما (کلاینت) به سمت گوگل (سرور) ارسال شده و گوگل پس از پردازش آن (جستجو در بانک اطلاعاتی خود)، پاسخ مناسب (نتیجه جستجو) را برای ما ارسال می کند.
اهمیت و جایگاه PHP در سمت سرور، در دریافت و پردازش درخواست ورودی و آماده کردن و ارسال پاسخ مناسب برای کلاینت است.
معماری کلاینت-سرور (Client-Server)
چرا PHP (نمونه ها و کاربردها)
در زیر لیستی از وب سایت های مهم و معتبری که در برنامه نویسی سمت سرور خود از زبان PHP استفاده کرده اند، آورده شده است. (برای توضیحات بیشتر و مفصل تر به ویدئوی ضمیمه آموزش مراجعه کنید)
- Google.com
- Facebook.com
- Yahoo.com
- Wikipedia.org
- WordPress.org
همچنین سیستم های مدیریت محتوا (CMS – Content Management System) زیر همگی با زبان PHP طراحی شده اند:
- WordPress
- Joomla
- Drupal
- eZ publish
- eZ platform
جالب است بدانید که بر طبق آماری که اخیرا در سال ۲۰۱۸ میلادی منتشر شده، زبان PHP در ۸۳ درصد از وب سایتها بعنوان زبان سمت سرور استفاده شده است. لیست های فوق و این آمار جالب توجه، همگی قدرت و اقبال عمومی به این زبان قدرتمند را نشان می دهند.
آماده سازی محیط برنامه نویسی PHP
- ویرایشگرها و IDE های موجود برای زبان PHP
برای برنامه نویسی PHP به یک ویرایشگر و یا IDE (محیط توسعه مجتمع – Integrated Development Environment) نیازمندیم. نرم افزار و یا محیطی که در آن بتوانیم کدنویسی خود را انجام دهیم. ویرایشگرها و IDE های زیادی برای برنامه نویسی PHP وجود دارند که تعدادی از آنها عبارتند از : NetBeans , Sublime Text , PHPStorm , Brackets , Atom و …
تصویری از محیط توسعه NetBeans
تفاوتی ندارد که شما از کدامیک از نرم افزارهای فوق برای برنامه نویسی PHP استفاده کنید. پیشنهاد ما NetBeans است. دلیل آن هم این است که علاوه بر محیط ساده و دوست داشتنی آن، شما غیر از PHP با زبان های C++ ، C و Java هم قادر به کدنویسی در این نرم افزار هستید. با جستجو در سایتهای فارسی می توانید براحتی این نرم افزار را یافته و دانلود نمایید. لینک زیر می تواند به شما در این زمینه کمک کند:
- شبیه سازی سرور بر روی کامپیوتر شخصی
با توجه به معماری کلاینت-سرور مورد بحث در بالا، ممکن است سوال کنید که آیا برای شروع برنامه نویسی PHP نیاز به تهیه سرور می باشد؟ خیر، نیازی نیست. ما برای مقاصد آموزشی خود راه حل ساده ای داریم و آن استفاده از نرم افزارهای شبیه ساز سرور است. به این صورت که با نصب این نرم افزارها، کامپیوتر خودمان هم نقش کلاینت را خواهد داشت و هم سرور. یعنی درخواست را به خودمان می فرستیم و پاسخ را نیز به خودمان برمی گردانیم. مانند زمانیکه جلوی آینه ایستاده ایم.
از بین نرم افزارهای متعددی که برای شبیه سازی سرور وجود دارند، دو گزینه WAMP و XAMPP معروف تر و متداول ترند. نرم افزار WAMP تنها نسخه ویندوزی داشته و نسخه مک ندارد، ولی XAMPP برای هر دو سیستم عامل ویندوز و مک موجود است. از لینک های زیر برای دانلود این دو نرم افزار می توانید استفاده کنید:
پیشنهاد ما برای دوستان ویندوزی WAMP است، چرا که راه اندازی و کار کردن با آن راحتتر است، ولی در نهایت انتخاب با شماست.
حال همه چیز آماده است. از جلسه آینده برنامه نویسی PHP را آغاز خواهیم کرد. با ما همراه باشید…
8 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
با سلام و تشکر از شما
ببخشید سوال من این بود که با زبان php آیا میشه کارهای دیگه ای هم کرد؟
مثلا ساخت اپلیکیشن یا ساخت بازی و از این قبیل؟
دوست عزیز زبان php یک زبان سمت سرور هست و بسیاری از اعمال سمت سرور رو میشه باهاش انجام داد.
از جمله کدهای سمت سرور یک اپلیکیشن اندروید یا ios، طراحی سایتهای اینترنتی، وب سرویس ها و خیلی کاربردهای دیگه.
با سلام و خسته نباشید
من میخواستم برنامه netbeans رو نصب کنم
ولی باید برنامه java رو نصب کنم که ارور ۱۶۰۲ میده، میخواستم بدونم روش دیگه ای نیست؟
دوست عزیز شما برای برنامه نویسی به زبان PHP حتما لازم نیست که از netbeans استفاده کنید.
می تونید از نرم افزارها و محیطهای برنامه نویسی دیگه ای که در همین جلسه اول معرفی شده برای اینکار استفاده کنید.
با سلام.
چطوری میتونم از آموزشهای راه دور شما بهره ببرم؟ شما ثبت نام جهت طراحی سایت و ساخت اپلیکیشن دارید و تدریس می کنید؟
بله دوست عزیز آموزش از راه دور امکانپذیره و مشکلی نیست. در حال حاضر تعداد زیادی از دوستان در سراسر کشور به این شیوه تحت آموزش خصوصی توسط بنده هستند.
در صورت تمایل میتونید از طریق ایمیل با بنده در تماس باشید تا راهنماییتون کنم.
سلام آقای زعفری
من این آموزش رو دانلود کردم، آیا میشه سایت ساخت؟
دوست عزیز طراحی وبسایت غیر از یک زبان سمت سرور شبیه php به ابزارها و زبانهای دیگهای مثل javascript ، html و css هم نیاز داره که در حال حاضر آموزشی راجب اونها در سایت وجود نداره.
غرض از آموزش php در حال حاضر بیشتر کمک به بحث «ساخت ربات تلگرام» و استفاده در وبسرویسها است. هر چند اگر در آینده آموزش موارد ذکر شده به وبسایت اضافه بشه، ممکنه آموزشها به سمت طراحی سایت هم بره.