به دومین جلسه از آموزش برنامه نویسی PHP خوش آمدید. در این جلسه اولین برنامه به زبان PHP را خواهیم نوشت.
ساخت پروژه جدید در NetBeans
در جلسه اول در مورد محیط برنامه نویسی PHP بحث کردیم و چندین نرم افزار را برای اینکار معرفی کردیم. ما در این دوره آموزشی از نرم افزار NetBeans استفاده خواهیم کرد. پس از اجرای نرم افزار NetBeans ، اولین کار ساخت یک پروژه جدید است. برای این کار از نوار ابزار گزینه ساخت پروژه جدید را انتخاب میکنیم.
ساخت پروژه جدید در NetBeans
پس از آن در صفحه باز شده، از کادر سمت چپ (Categories) گزینه PHP و از کادر سمت راست (Projects) گزینه PHP Application را انتخاب کرده و دکمه Next را می زنیم.
انتخاب زبان و نوع پروژه
در مرحله بعد می بایست نام پروژه و محل ذخیره آن را مشخص کنیم. اگر از نرم افزار WAMP استفاده می کنید، فولدر مربوط به پروژه را می بایست در مسیر c:\wamp\www ایجاد کنید. و چنانچه از نرم افزار XAMPP استفاده می کنید، فولدر مربوط به پروژه را می بایست در مسیر c:\xampp\htdocs ایجاد نمایید. دو گزینه PHP Version و Default Encoding را نیز بر روی مقادیر پیش فرض رها کرده و تغییر نمی دهیم. با اینکه مراحل دیگری نیز در ادامه وجود دارد ولی همین تنظیمات اولیه کفایت کرده و ما بر روی دکمه Finish کلیک می کنیم تا پروژه ما ساخته شود.
مشخص کردن نام و محل ذخیره پروژه
نوشتن اولین برنامه به زبان PHP
پس از ساخته شدن پروژه در پنل سمت چپ نرم افزار NetBeans ، ساختار پروژه خود را مشاهده خواهیم کرد. مهمترین بخشی که ما به آن نیاز داریم بخش Source Files است که دارای هیچ زیرمجموعه ای نبوده و ما در ابتدا می بایست یک فایل PHP درون آن ایجاد کنیم. برای اینکار بر روی بخش Source Files کلیک راست کرده و از طریق گزینه New عبارت PHP File را انتخاب می کنیم.
ساخت یک فایل PHP جدید
در کادر باز شده می بایست نامی را برای فایل PHP جدید انتخاب کنیم. ما برای راحتی در اجرا، نام متداول و نام آشنای index را انتخاب می کنیم. پس از انتخاب نام بر روی دکمه Finish کلیک می کنیم.
افزودن فایل PHP به پروژه
پس از باز شدن فایل index.php ، محتوای پیش فرض درون آن را پاک کرده و کدهای مورد نظر خود را در آن می نویسیم.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 |
<?php echo "Hello, This is my first program"; // this is my first program // in this tutorial // we will learn php programming /* this is my first program in this tutorial we will learn php programming */ ?> |
اولین برنامه به زبان PHP
قطعه کد بالا اولین برنامه به زبان PHP است. با این که این برنامه ساده بوده و چند خط بیشتر نیست، ولی نکات مهمی در خود دارد که توصیه میکنیم آنها را به دقت دنبال کنید. خروجی این برنامه، چاپ عبارت «Hello, This is my first program» در خروجی است. در ادامه بخشهای تشکیل دهنده این برنامه را شرح خواهیم داد. لازم به ذکر است که این برنامه به تفصیل در ویدئوی ضمیمه آموزش مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
شروع و پایان یک برنامه PHP
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 |
<?php echo "Hello, This is my first program"; // this is my first program // in this tutorial // we will learn php programming /* this is my first program in this tutorial we will learn php programming */ ?> |
آغاز و پایان یک برنامه PHP را با دو عبارت php?> (خط ۱) و <? (خط ۱۵) مشخص می کنیم. به عبارت دیگر تمامی کدها و دستورات برنامه بین این دو بخش قرار می گیرند. به این صورت <? … php?>
چاپ عبارات با استفاده از دستور echo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 |
<?php echo "Hello, This is my first program"; // this is my first program // in this tutorial // we will learn php programming /* this is my first program in this tutorial we will learn php programming */ ?> |
در خط ۳ با استفاده از دستور echo عبارت «Hello, This is my first program» را در خروجی (مرورگر) چاپ میکنیم. هر عبارتی که بین دو علامت نقل قول (“”) قرار گیرد، عینا در خروجی چاپ خواهد شد. انتهای دستورات زبان PHP هم مشابه بسیاری از زبان های برنامه نویسی دیگر با علامت سمی کالن (;) مشخص می شود. به خروجی برنامه دقت کنید:
خروجی برنامه
استفاده از comment (توضیح)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 |
<?php echo "Hello, This is my first program"; // this is my first program // in this tutorial // we will learn php programming /* this is my first program in this tutorial we will learn php programming */ ?> |
بخشهای هایلایت شده در برنامه بالا (خطوط ۷-۵ و ۱۳-۹) را اصطلاحا comment (توضیح) گویند. هر گاه برنامه نویس بخواهد برای خود یا دیگران متنی توضیحی را درون برنامه قرار دهد، از این قابلیت استفاده می کند. این بخشها ارزش اجرایی نداشته و از نظر کامپایلر اهمیتی ندارند. برنامه نویس آن را برای خود و یا دیگرانی که این برنامه را در آینده خواهند دید، می نویسد.
خطوط ۷-۵ را توضیح تک خطی و خطوط ۱۳-۹ را توضیح چندخطی گویند. ابتدای توضیحات چندخطی با عبارت */ شروع شده و انتهای آن با عبارت /* خاتمه می یابد. تفاوت توضیح تک خطی در این است که دو علامت اسلش بصورت // می بایست در ابتدای هر خط توضیحی قرار داده شود.
این بود اولین برنامه به زبان PHP. در آینده با بخشهای دیگری از زبان PHP آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید…
17 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
استاد شما فوق العاده این
تدریستون عالیه
من یکم تو نصب نت بینز مشکل داشتم ولی با کمک یکی از دوستام با وی اس کد دارم با تدریس شما جلو میرم
کاره خاصی ندارم، فقط این که شما عالی هستین
همیشه دعاتون میکنم
ممنونم دوست عزیز، لطف دارید.
براتون آرزوی موفقیت و سربلندی می کنم.
عالی بودید من تونستم اجرا کنم واقعا ممنونم 🙏🏻
سلام. ممنون بابت آموزشهای خوبتون.
متاسفانه نرخ بیکاری جوونای مملکت ما زیاده. عزیزانی مثل شما که برنامههای آموزشی میزارن کمک زیادی میکنن به استفاده مفید از زمان و زندگی جوونایی مثل من که از بیکاری خونهنشین شدن.
خدا خیرتون بده. بنظرم ثواب کار شما در حد مکه رفتنه.
چند سوال داشتم. برای نوشتن کد آیا دونستن زبان انگلیسی لازمه؟ و اینکه من یه هاست یک گیگ لینوکس قبلا خریدم برای ساخت ربات. آیا با داشتن هاست بازم نیازه که اون برنامه هایی که گفتید یجور ساخت سرور محلیه رو هم نصب کنم، یا نیاز نیست و داخل هاست میتونم از آموزشهاتون مرحله به مرحله استفاده کنم؟
با تشکر
ممنونم دوست عزیز لطف دارید.
در پاسخ به سوالاتتون باید بگم که برای کدنویسی، تسلط به زبان انگلیسی حتما لازم نیست. هر چند اگر یه مقدار زبان بلد باشید به هر حال بهتره.
در مورد سوال دوم هم باید عرض کنم که اگر هاست دارید، خیر نیازی به نرمافزارهای گفته شده نیست و مستقیما روی هاست میتونید کدنویسیتون رو انجام بدید.
سلام. اول از همه باید تشکر کنم از استاد که آموزشهاشون واقعا من و خیلی ها رو از کلی سرچ بی خود نجات داد ❤️
اما دلیل از نوشتن این کامنت معرفی راهی برای تنظیم لوکال هاست و راهاندازی اون بر روی اندروید هست.
برای اون دوستانی که به هر دلیلی تمایل دارن روی اندروید کد نویسی کنند(مثل خودم). تقریبا هیچ جا مطلب کاملی ذکر نشده بود و این ممکنه برای این دوستان به معنای دست کشیدن از یادگیری PHP باشه پس تصمیم گرفتم که حداقل گوشهای از دین خودم به این سایت (آموزش بی منت) رو اینجوری ادا کنم.
خب برای تظیم لوکال هاست روی اندروید شما به دو تا اپلیکشن نیاز دارید:
۱٫ برنامهای که بتونید با اون کدنویسی کنید که بسیار فراوان هست اما بنده AWD رو پیشنهاد میکنم چون تعداد زبان های بیشتری رو نسبت به سایرین ساپورت میکنه (یه چیزی تو مایههای همون netbeans)
۲٫ برنامهی SERVER FOR PHP که توی گوگلپلی موجود و قابل دانلود هست که قراره کار همون برنامههای wamp /xampp رو برامون انجام بده، البته اپلیکشن های متعددی وجود داره اما این اپلیکشن محیط کاربری ساده و قابل درک تری داره
بعد از نصب server for php اون رو باز کنید و اخرین ورژن php رو دانلود کنید که به صورت خودکار نصب میشه. بعد از اون سه فیلد میبینید که توی دومی آدرس پوشهای به نام www رو مشاهده می کنید. از طریق فایل منیجرتون این پوشه رو باز کنید. داخل اون سه پوشه هست که شما باید فایل های php که توسط AWD نوشتید رو توی پوشه public کپی کنید حالا به برنامه server for php برگردید و پایین برنامه start server رو لمس کنید. بعد از چند ثانیه یک پورت آبی رنگ میبینید که به صورت پیش فرض ۰٫۰٫۰٫۰:۸۰۸۰ هست
خب حالا برید توی مرورگر توی یه صحفه جدید بنویسید
localhost:8080/your_php_file_name.php
وقتی اینتر کنید اگه مراحل رو درست انجام داده باشید باید خروجی کد نویسی تون رو ببینید:)
توجه کنید بعد از اسلش / باید اسم فایلی که توی پوشه public ساختید رو به جای
your_php_file_name بنویسید
موفق باشید
دوست عزیز اول از همه بابت اظهار لطفتون نسبت به بنده و آموزشهای وبسایت بسیار سپاسگزارم.
ثانیا بابت کامنت کامل و گویاتون و راهکار جالب و کاربردی که مطرح کردین هم ازتون ممنونم.
کاربران فهیم و قدرشناسی چون شما و دیگر دوستان، لایق همچین آموزههایی هستند.
سلام من به زبان html یه صفحه ساده دارم. چطور اونو مثل سایت شما با یه آدرس اینترنتی تو اینترنت ببینم؟
مثلا با دادن آدرس اون به دیگران اونا هم بتونن صفحهای که من آپلود کردم رو ببینند و استفاده کنند؟
دوست عزیز برای این کار شما نیاز به «هاست» و «دامین» دارید.
منظور از «هاست» ، فضایی از یک کامپیوتر سرور هست که به شما اختصاص داده میشه تا فایلها، تصاویر و کلا اطلاعات خودتون رو توی اون فضا ذخیره کنید (مشابه هارد دیسک کامپیوترتون).
«دامین» هم همون آدرس اینترنتی مشابه mzsoftware.ir هستش که به دلخواه انتخاب و ثبت میکنین.
توی اینترنت شرکتهای زیادی هستن که این خدمات رو ارائه میکنن.
یکی از این شرکتها که من مدتیه ازش هاست و دامین تهیه میکنم و راضی بودم، شرکت «پارس وب هاست» هستش که در صورت تمایل میتونین هاست و دامین مورد نیازتون رو از این شرکت (لینک زیر) تهیه کنین:
https://my.parswebhost.net/aff.php?aff=352
سلام خوبید
چرا پلی رو می زنم تو صفحه مرورگر باز شده می زنه not found
دوست عزیز اگر بصورت لوکال کدنویسی میکنید، از اجرابودن wamp و یا xampp اطمینان حاصل کنید.
سلام مهندس جان، حتی ومپم هم که بازه باز همین داستانو دارم
من از کروم استفاده می کنم یه افزونه هم خودش گیر داد نصب کن نصب کردم ولی باز not found می ده
دوست عزیز دو مورد رو بررسی کنید:
یکی اینکه وقتی ومپ در حال اجراست (آیکون سبز رنگ)، با زدن آدرس localhost در مرورگر، صفحه پیشفرض wamp بیاد و ارور نده
دوم اینکه اسم فایل php تون حتما index.php باشه
سلام مهندس جان
ممنون که وقت می زارید
مواردی که گفتید رو بررسی کردم درست بود
الان یه ارور هم میاد از طرف نتبینز به صورت زیر:
browser refused to debug tab
close chrome developer tools(or any other browser debugger) and try again.
ممنون
دوست عزیز احتمال میدم مشکل از همون افزونهای باشه که گفتین روی کروم نصب کردین.
شاید با حذف افزونه موردنظر مشکلتون حل بشه.
سلام استاد
وقتی میخوام نام فایل داخل پروژه را index بزارم ارور میدهد که همچین فایلی قبلا هست.
همچنین اگه نام دلخواه دیگه ای مانند test.php هم در Source file بزارم باز هم هنگام اجرا با ارور Apache/2.4.23 (Win64) PHP/5.6.25 Server at localhost Port 80 روبرو میشوم.
دوست عزیز اگر بصورت لوکال و با NetBeans کدنویسی انجام میدید، برای اجرای صحیح کد در مرورگر باید اسم فایلتون index.php باشه.
ضمنا از اجرا بودن wamp و یا xampp هم اطمینان حاصل کنید.
اگر پیام تکراری بودن دارین یعنی فایلی از قبل توی این مسیر وجود داره که یا باید حذف بشه و یا جایگزین.