به دومین جلسه از دوره آموزشی طراحی ربات های تلگرام خوش آمدید. در این جلسه به مباحث زیر خواهیم پرداخت:
- ساخت ربات تلگرام با استفاده از ربات بات فادر (BotFather)
- تغییر و ویرایش اطلاعات ربات ساخته شده، شامل:
- ویرایش نام ربات (Edit Name)
- ویرایش توضیحات ربات (Edit Description)
- ویرایش متن درباره ربات (Edit About)
- ویرایش تصویر پروفایل ربات (Edit Botpic)
- ویرایش دستورات ربات (Edit Commands)
در جلسه اول کمی با ربات های تلگرامی آشنا شدیم. از تاریخچه آنها گرفته تا مزایا و کاربردهای آنها. با چند نمونه از ربات های طراحی شده موجود آشنا شدیم و در نهایت دیدیم که برای ساخت ربات های تلگرامی به چه ابزارهایی نیاز داریم. حال به سراغ جلسه دوم رفته و ساخت ربات های تلگرامی را آغاز می کنیم.
ساخت ربات تلگرام با استفاده از ربات بات فادر (BotFather)
اولین قدم در راه طراحی و ساخت ربات تلگرام ، ساخت ربات مورد نظر در نرم افزار تلگرام است. این کار از طریق یک ربات مخصوص به نام بات فادر (BotFather) انجام می شود. BotFather همانگونه که از اسمش پیداست، به نوعی پدر ربات های تلگرامی بوده و ساخت و مدیریت تمامی ربات ها از طریق این ربات انجام می شود. برای انجام این کار ابتدا عبارت BotFather را در نرم افزار تلگرام جستجو کرده، و از لیست نتایج، ربات بات فادر را انتخاب می کنیم.
جستجوی ربات BotFather در تلگرام
پس از کلیک بر روی نام ربات، توضیحات ربات را می بینیم. در این بخش توضیح داده شده که این ربات چیست و چه خدماتی را ارائه می کند. برای شروع کار با ربات بات فادر بر روی دکمه Start (شروع) کلیک می کنیم.
پس از Start کردن بات فادر، لیستی از دستورات موجود را مشاهده می کنیم. برای ساخت ربات جدید بر روی دستور newbot/ کلیک می کنیم.
ساخت ربات جدید توسط دستور newbot/
پس از کلیک بر روی دستور newbot/ و ارسال آن برای بات فادر، این ربات در پاسخ، از ما می خواهد تا نام ربات جدید را مشخص کنیم. همانگونه که در تصویر زیر می بینید ما نام «ربات آزمایشی» را برای ربات جدیدمان در نظر گرفته ایم.
انتخاب نام برای ربات جدید
پس از مشخص کردن نام ربات، در مرحله بعد باید نام کاربری (username) ربات را مشخص کنیم. هر ربات در فضای تلگرام می بایست دارای یک username غیر تکراری و منحصر به فرد باشد. یعنی قبلا برای ربات دیگری انتخاب نشده باشد. در این مرحله ما عبارت «telegram_test_bot» را به عنوان نام کاربری رباتمان در نظر می گیریم. نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که username ربات های تلگرام حتما می بایست با کلمه «bot» خاتمه یابد.
انتخاب نام کاربری (username) برای ربات
پس از انتخاب و ارسال نام کاربری ممکن است بدلیل تکراری بودن خطایی را دریافت کنیم که در این صورت می بایست نام کاربری دیگری را انتخاب کنیم. در تصویر زیر می بینید که ما با پیغام «Sorry, this username is invalid» مواجه شده ایم. پس با کمی تغییر در نام کاربری بصورت «my_telegram_test_bot» مجددا تلاش می کنیم.
انتخاب یک username دیگر برای ربات
چنانچه username جدید تکراری باشد مجددا باید فرآیند بالا را تکرار کرد. ولی چنانچه پیغام موجود در تصویر زیر را دریافت کنیم، بدین معنی است که کار ساخت ربات تلگرام با موفقیت انجام شده است. در این پیام بخشی با عنوان Token (نشانه) وجود دارد که در آینده (جلسات بعدی) از آن برای ارتباط ربات با سرور تلگرام استفاده خواهیم کرد.
اتمام فرآیند ساخت ربات و دریافت توکن
مرحله اول کار تمام شد. تنها با مشخص کردن یک نام و یوزرنیم می توان یک ربات جدید ساخت. به همین سادگی…
تغییر و ویرایش اطلاعات ربات
حال که ربات خود را ساختیم وقت آن است که با بخش دیگری از ربات بات فادر (BotFather) آشنا شویم. در این بخش می خواهیم ببینیم که چگونه میتوانیم اطلاعات مربوط به ربات ساخته شده خود را ویرایش کرده و مدیریت کنیم. در بین دستورات ربات بات فادر دستوری وجود دارد به نام mybots/ که اگر آن را به سمت بات فادر ارسال کنیم در پاسخ از ما می خواهد تا ربات مورد نظر خود را انتخاب کنیم. در حال حاضر ما تنها یک ربات داریم.
انتخاب ربات جهت مدیریت (ویرایش)
پس از انتخاب ربات مورد نظر از لیست، منوی دیگری را مشاهده خواهیم کرد، که ما از بین گزینه های موجود فعلا به سراغ گزینه Edit Bot می رویم. گزینه های دیگر را چنانچه لازم داشتیم در آینده بررسی خواهیم کرد.
انتخاب گزینه Edit Bot جهت ویرایش ربات
پس از انتخاب گزینه Edit Bot ، منوی ویرایش اطلاعات ربات برای ما ظاهر می شود که می توانیم اعمال زیر را از طریق آن انجام دهیم: ویرایش نام ربات (Name) ، ویرایش توضیحات ربات (Description) ، ویرایش متن درباره ربات (About) ، ویرایش تصویر پروفایل ربات (Botpic) و ویرایش دستورات ربات (Commands). در ادامه به بررسی و شرح موارد فوق خواهیم پرداخت:
منوی ویرایش اطلاعات ربات
ویرایش نام ربات (Edit Name)
با انتخاب گزینه Edit Name بات فادر از ما می خواهد تا نام جدید ربات را وارد کنیم. ما نام ربات خود را از «ربات آزمایشی» به «ربات آزمایشی من» تغییر می دهیم. پس از ارسال نام جدید، پیغامی مبنی بر موفقیت آمیز بودن عمل ویرایش، برای ما ارسال خواهد شد.
ویرایش نام ربات
ویرایش توضیحات ربات (Edit Description)
با انتخاب گزینه Edit Description میتوانیم توضیحات ربات را تغییر دهیم. ما در این مرحله عبارت تستی زیر را برای متن توضیحات ربات وارد می کنیم «این متن مربوط به بخش توضیحات ربات است». پس از ارسال متن توضیحات جدید، پیغامی مبنی بر موفقیت آمیز بودن عمل ویرایش، برای ما ارسال خواهد شد.
ویرایش توضیحات ربات
ویرایش متن درباره ربات (Edit About)
ویرایش متن بخش درباره ربات نیز به طریق مشابه صورت می گیرد (با انتخاب گزینه Edit About). ما در این مرحله عبارت تستی زیر را برای متن درباره ربات وارد می کنیم «این متن مربوط به بخش درباره ربات است». پس از ارسال متن جدید، پیغامی مبنی بر موفقیت آمیز بودن عمل ویرایش، برای ما ارسال می شود.
ویرایش متن درباره ربات
ویرایش تصویر پروفایل ربات (Edit Botpic)
با انتخاب گزینه Edit Botpic میتوانیم تصویر پروفایل ربات را تغییر دهیم. مشابه زمانی که برای یکی از دوستان خود تصویری را می فرستیم، اینجا نیز تصویر دلخواه خود را برای BotFather ارسال می کنیم. پس از ارسال تصویر جدید، پیغامی مبنی بر موفقیت آمیز بودن عمل ویرایش، برای ما ارسال خواهد شد.
انتخاب و ارسال تصویر جدید پروفایل ربات
ویرایش تصویر پروفایل ربات
ویرایش دستورات ربات (Edit Commands)
و در نهایت با انتخاب گزینه Edit Commands میتوانیم لیست دستورات ربات را تغییر دهیم. نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که برای ارسال دستورات می بایست الگوی زیر را رعایت کنیم: «command2 – another description» ، «command1 – description». ما در اینجا تنها یک دستور را بصورت زیر برای ربات ارسال می کنیم: «دستور آزمایشی ۱ – test1». عبارت سمت چپ (test1) خود دستور بوده و عبارت سمت راست (دستور آزمایشی ۱) توضیح آن می باشد. پس از ارسال لیست دستورات جدید، پیغامی مبنی بر موفقیت آمیز بودن عمل ویرایش، برای ما ارسال خواهد شد.
ویرایش دستورات ربات
نکته مهمی که در مورد ویرایش دستورات ربات وجود دارد این است که در زمان مشخص کردن لیست دستورات، باید تمامی دستورات ربات (دستورات قدیمی + دستورات جدید) به سمت بات فادر ارسال شوند. در غیر اینصورت دستورات جدید جایگزین دستورات قبلی می شوند. به عبارت دیگر در این بخش، لیست دستورات بروزرسانی (update) میشود، (دستورات وارده به لیست دستورات قبلی اضافه نمی شوند). به این نکته حتما توجه داشته باشید.
حال که همگی تغییرات فوق را اعمال کردیم، وقت آن است که برویم و نتیجه کار را با هم ببینیم. البته به این نکته هم باید توجه داشت که برخی اوقات اعمال شدن این تغییرات ممکن است چند دقیقه ای طول بکشد. بهترین راه برای مشاهده همه تغییرات، پاک کردن ربات و ورود مجدد به آن است. در تصاویر زیر می بینید که تمامی تغییرات انجام شده، بر روی ربات مورد نظر اعمال شده است.
ویرایش نام ربات
ویرایش بخش درباره ربات
ویرایش توضیحات ، تصویر پروفایل و لیست دستورات ربات
این هم از ساخت ربات تلگرام با استفاده از ربات BotFather. امیدوارم که این آموزش برای شما دوستان عزیز مفید بوده باشد. با ما همراه باشید…
16 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام.
حتما باید دامین داشته باشیم برا وب هوک کردن؟
اگ اره باید چ دامینی رو بخرم با چ پسوندی؟
ir-org-shop و…؟
بله دوست عزیز دامین لازمه ولی نوعش مهم نیست. مهمترین مسئله نوع هاست (خارجی) و گواهی SSL هست.
سلام من میخوام دکمه شیشه ای برای رباتم بسازم میشه راهنماییم کنید چجوری؟
دوست عزیز این مورد در جلسه ششم کامل شرح داده شده.
سلام ببخشید جلسه اول رو از کجا میتونم دریافت کنم
دوست عزیز این لینک «جلسه اول آموزش ساخت ربات» هست:
https://mzsoftware.ir/introduction-to-telegram-bots/
سلام ببخشید من هر کاری میکنم که برای ربات دستور ایجاد کنم همش میگه با فرمت سازگار نیست
همه مدل فرمت هم ارسال کردم بازم همینو میگه چیکار کنم؟
دوست عزیز احتمالا یه جای کار رو درست انجام نمیدید.
اگر طبق آموزش و فرمت گفته شده عمل کنید، دستورات بدرستی تعریف و ایجاد میشن.
با سلام و خدا قوت آقای مهندس زعفری
واقعا سپاس فراوان از زحمات شما استاد عالی و ارجمند
آموزشاتون عالی و روون بودن
بنده که لذت و استفاده لازم رو بردم
امیدوارم همچنان ادامه داشته باشه
موفقیتهاتون روزافزون
ممنونم دوست عزیز، لطف دارید.
بنده هم برای شما آرزوی شادی و سربلندی دارم.
سلام خسته نباشید
من کامپیوتر ندارم. آیا میشه توی گوشی همه دوره های ساخت ربات رو انجام بدم؟
با تشکر
دوست عزیز اینکار شدنی هست ولی بدلیل کوچک بودن صفحه گوشی و زیاد شدن حجم کدها به مرور اذیت میشید.
توصیه میکنم به طریقی کامپیوتر و یا حداقل یک تبلت تهیه کنید. اینجوری کارتون راحتتر میشه.
سلام خسته نباشید.
من یه ربات ساختم که با deep linking یه کد براش ارسال میکنم و کلید استارت در ربات فعال میشه. وقتی از طریق گوشی ربات رو صدا میزنیم و کلید استارت رو میزنیم صفحه کلید گوشی بالا نمیاد و باید یه بک بزنیم و دوباره وارد ربات بشیم تا صفحه کلید گوشی فعال بشه.
ممنون میشم راهنمایی کنین.
دوست عزیز متاسفانه متوجه منظورتون نشدم.
اگر خواستین میتونین از طریق ایمیل با بنده در تماس باشین و تصویری از مشکلتون رو ارسال کنید تا راهنماییتون کنم.
سلام
با تشکر از آموزش های خوبتون
یه سوال داشتم
اگه از فرمان revoke/ برای تغییر توکن استفاده کنیم دیگه نمیشه به توکن اول برگردیم؟
مثلا قبلا تو برنامه های مختلف از توکن قبلی استفاده کردیم الان اونا از کار میفتن؟
راه حل چیست تا بتونیم به توکن قبلی برگردیم؟
بله دوست عزیز، در واقع با استفاده از دستور revoke/ ما درخواست یک توکن جدید از بات فادر میکنیم و با این کار توکن قبلی از بین میره و توکن جدید جایگزینش میشه.
تا جاییکه بنده اطلاع دارم نمیشه به توکن قبلی برگشت.